Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Κυριάκος Μάτσης: "Ου περί χρημάτων..."


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ 23/1/1926 - 19/11/1958

Σαν σήμερα πεθαίνει στο όνομα της Ελευθερίας και της Ένωσης, ο λεβέντης ήρωας Κυριάκος Μάτσης.

Έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτόν. Ένας άνθρωπος υπόδειγμα, απόλυτα πιστός στον Θεό, γεμάτος ανδρεία, δύναμη, ανιδιοτέλεια και ανθρωπιά. Ένας άνθρωπος που έβαζε υπεράνω όλων το κοινό συμφέρον και όχι το προσωπικό. Ένας άνθρωπος αγνός αγωνιστής.

"Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής", απάντησε στον στρατάρχη Χάρντινγκ όταν αυτός επιχείρησε να τον εξαγοράσει για να καταδώσει τον Διγενή, με το μυθικό για την εποχή εκείνη ποσό των 500.000 λιρών.

Που να φανταζόταν ότι οι πολιτικοί ηγέτες του τόπου που τον γέννησε, θα έκαναν τα πάντα για το προσωπικό τους συμφέρον και το χρήμα (βλ. σκάνδαλα), παραγνωρίζοντας το κοινό συμφέρον;

Ο ίδιος ομολογούσε σε επιστολή του σ’ ένα συγγενικό του παιδί ότι "ο δρόμος είναι δύσκολος" και είναι στιγμές που ένιωθαν κάποιο κλονισμό ως άνθρωποι με ψυχικές και σωματικές αδυναμίες. «Όμως» τόνιζε:

"πάνω από κάθε αδυναμία στέκεται η δύναμη της ΠΙΣΤΗΣ. Αυτή δίνει παλμό στην πνοή μας και μετατρέπει σε γίγαντα τ’ αδύναμο κορμί, που σκοπό του έταξε στην πάλη να μη λυγίσει. Μόνο σαν νιώθεις μέσα σου να καίει η φλόγα τούτη της ΠΙΣΤΗΣ, νιώθεις κάτι το ανάλαφρο να σε γεμίζει και παίρνεις φτερά στα πόδια και στο νου για κάποια πετάγματα."

Που να ήξερε ότι ορισμένοι θα συμβιβάζονταν με λύση ξεπουλήματος της πατρίδας μας, ισχυριζόμενοι ότι ο δρόμος για μια λύση - απελευθέρωση, είναι δύσκολος;

«Να γιατί δεν νοιάζομαι αν τη γη αυτή τη ζουν Τούρκοι, Έλληνες, Εβραίοι… Εκείνο που έχει αξία είναι να τη ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν πάνω της ελεύθεροι, διαφεντευτές της, κυρίαρχοί της»

Αυτή η φράση δείχνει το μεγαλείο της προσωπικότητας του ήρωα μας και αποτυπώνει, επίσης, χαρακτηριστικά το πώς ήθελε να δει ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Κυριάκος Μάτσης την Κύπρο. Πραγματικά ελεύθερη για τους ανθρώπους που ζούσαν πάνω της.

Έχουμε πολλά να μάθουμε...

ΑΘΑΝΑΤΟΣ